Lidt om kompressorer og kompression

kompressor

Hvis du synes du er lidt af en handy man så ved du uden tvivl godt hvad en kompressor er, ikke? Det er de dejlige bæster som lader os bruge vores pneumatiske redskaber (altså dem, som bruger luft) lige så meget som vi har lyst til. Eller hvis du er lidt kunstnerisk kender du dem måske fordi, at det er dem som lader dig spraymale ting lige så meget du har lyst til. Kompressorer er en fantastisk ting, men det er faktisk interessant hvor mange det er, på trods af at de kender maskinerne, som ikke ved hvordan mekanismen bag de forrygende kompressorer rent faktisk fungerer. Så heri vil jeg beskrive hvad kompression er og hvordan det hjælper os i hverdagene. Det er et spændende indblik i en faktor som man normalt ikke kigger på og jeg håber, at du ved slutningen af artiklen føler, at du har lært noget.

 

Hvad er kompression?

Kompression er kort og godt fortalt bare, at presse nogle ting sammen. Det er den fysiske definition af det i hvert fald, for kompression er jo et hamrende fysisk term, meget ligesom andre ting som isolering og lignende. Mange af de udtryk og termer vi normalt bruger i arbejdet til hverdag i bl.a. håndværk er faktisk direkte taget fra videnskabelige koncepter, og det er også derfor at håndværk er noget mere mentalt krævende end de fleste tror. For det er jo ikke bare at bygge en ting her og der, men det er rent faktisk at kunne forstå nogle af de her fysiske koncepter og vende dem til, at man selv kan bruge dem som man har lyst til. I hverdagen kender man også kompression fra for eksempel korsetter. På en korset er det bi-aksial kompression der bliver anvendt.

Men når vi snakker om kompressorer er det naturligvis ikke korsetter det handler om, selvom de har noget med hinanden at gøre. En ”gaskompresser” er hvad de kaldet på engelsk og det er kort og godt et mekanisk redskab som øger trykket af en gas ved at reducere volumen af det. En luftkompressor som er det vi normalt bruger som redskab er så bare en specifik slags gaskompressor. Disse kompressorer fungerer ofte på samme måde som en pumpe gør. De øger altså presse af en form for væske som er indeni og så bevæger de den væske gennem et rør.

 

Hvilke kompressorer skal jeg bruge?

Det er også et rigtig vigtigt spørgsmål at få besvaret, for der er faktisk rigtig mange forskellige slags kompressorer, og det er forskellig hvilken man skal have afhængig af hvad for noget arbejde man skal udføre. Hvis du er blevet bedt om at bruge en ”kompressor” uden at der har været noget form for navn inden som ”gas”, så er det med sikkerhed en luftkompressor der menes. De mest normale brugte af alle kompressorerne, og de duer også til de fleste formål. Men hvis du skal ud og til at lave noget specielt arbejde med nogle gasser skal du læse om ikke en gaskompressor er hvad du skal have.